Gemeente Amsterdam grootste concurrent Amsterdamse fietsenwinkels

De gemeente Amsterdam haalt met de actie ‘Klaar met je fiets’ gratis gebruikte fietsen op, knapt ze op en verkoopt ze weer via de Pantar winkels. Daarmee zijn ze een grote concurrent voor de vele gebruikte fietsenwinkels in Amsterdam die het met de Corona-crisis al zwaar hebben.

Met de Corona-crisis is er een enorme scheidslijn in de fietsenbranche. De handelaren in nieuwe E-bikes draaien gigantische omzetten en de fietsverhuurders en fietsenwinkels in gebruikte fietsen hebben 0,0 omzet. Immers, wie wil met het thuiswerken nog een prima gebruikte fiets? Om te overleven verkopen fietsverhuurders massaal hun fietsen waardoor de fietshandelaren in gebruikte fietsen nog nauwelijks een fiets kunnen verkopen.

 

Een onverwachte concurrent is de gemeente Amsterdam. Met de actie ‘Klaar met je fiets’ haalt de gemeente gratis fietsen op van Amsterdammers die, ook door de pandemie, thuis de zolders en bergingen opruimen en oude fietsen massaal van de hand doen.

 

Pantar, het Sociale Werkbedrijf van de gemeente Amsterdam, haalt deze fietsen gratis op. In de werkplaats worden de fietsen met door de gemeente gesubsidieerd personeel opgeknapt en te koop gezet in de Pantar winkels voor prijzen waar geen fietsenmaker tegen kan concurreren.

 

Burgemeester Halsema zei aan het begin van de pandemie nog dat “de gemeente zo veel mogelijk zal kijken wat ze kunnen doen voor ondernemers die bedreigd worden met faillissement.” Jammer dat haar ambtenaren daar geen oog voor hebben.