Rutte is misschien een goede manager maar absoluut geen leider!

Vaak hoor ik dat een manager en een leider hetzelfde zijn. Dat klopt niet maar er zit wel een overlap in. Een goed voorbeeld is onze minister-president Mark Rutte. Velen zien in hem een leider terwijl hij voor de meeste ondernemers geen leider maar een manager is.

Elke ondernemer heeft voor zijn zaak een visie en een strategie. Dat kenmerkt een leider. De meeste ondernemers zijn dus wel een leider maar meestal geen goede managers. Die huren we dan in. De man/vrouw die de strategie vertaalt naar de werkvloer en zorgt dat elke werknemer het juiste doet op het juiste moment. Die manager verdeelt de taken binnen het team en zorgt voor goede producten.

Rutte gedraagt zich exact zoals een manager. Vriendjes met iedereen, bemiddelend en houdt de touwtjes strak in handen. Hij verdeelt de taken en verantwoordelijkheden onder zijn ministers. Als er iets fout gaat (toeslagenaffaire/Gronings gas) dan zijn zij verantwoordelijk.

In elk team worden fouten gemaakt. Als leider wacht je dan niet totdat degene die de fout heeft gemaakt zelf opstapt maar los je het op. Je stuurt iemand de laan uit, plaatst ‘m ergens anders of staat achter hem. Punt.

Neem de huidige Corona pandemie. We hebben een softe lockdown en die duurt maar voort. Lockdowns in andere landen zijn veeeeeel extremer. In Spanje na het boodschappen doen overdag nog op straat? De politie vraagt je kassabon. Binnen een kwartier moet je weer thuis zitten! Engeland, China, Australiƫ alles hermetisch op slot. Binnen is binnen. En met succes. Na deze extreme lockdowns kan het land weer open.

Nee, in Nederland zijn er hordes mensen op straat, ikzelf ook, en kabbelt de pandemie maar voort. Reden? We hebben een manager als minister-president en geen Leider waar je U tegen zegt! Een leider had een visie, een routekaart neergelegd. Zoiets als: “Meteen mondkapjes verplicht. Avondklok. Alles. U krijgt 1 week de tijd om te hamsteren. Daarna gaat het hele land, alle winkels en bedrijven een maand op slot. Als het aantal besmettingen of IC-opnames drie weken lang onder de …. komen dan gaat 1. die en die open, 2. dat open en 3 de rest open. Als na punt 1 de besmettingen toch weer oplopen tot … gaan we terug naar volledig op slot.” Zoiets zeg je als leider. Je neemt beslissingen waarvan je weet dat niet iedereen het met je eens is maar geeft duidelijkheid. Een leider neemt beslissingen die de ene keer goed uitpakken en de andere keer niet (daar weet ik eea van!), maar je neemt ze! Nu kijkt Mark Rutte naar wat Angela Merkel doet en kopieert dat halfzacht. Hij schuift de Jonge, Grapperhaus en burgemeesters naar voren om de vervelende dingen te zeggen zodat hij zelf buiten schot blijft.

Maar eigenlijk begrijp ik het ook wel. Wij in Nederland willen een minister-president die luistert naar ons, luistert naar het parlement, het OMT en elke belangengroep die vindt dat zij op nummer 1 moeten komen. Dat zie je in de peilingen en we zijn blij met zo’n manager en noemen hem een leider.

P.S.

Ik ben het overigens niet eens met met de roep om de winkels nu open te gooien. Ik zou het dolgraag willen want we hebben 0,0 omzet en 1% steun van de overheid maar eerst echt op slot en weg met die pandemie.

Ik ben geen fan van Rutte maar vind het ongepast dat de posters met Rutte worden besmeurd met een Hitler-snor en hakenkruizen. Een hippie bloemenkrans en geitenwollen sokken had ik wel kunnen begrijpen.