Trendwatching – Trends voor de 2ehands fietsenwinkels en het einde van Swapfiets?

Trends voor 2ehands fietsenwinkels

Trends en trendwatching – niet alleen van belang voor de doorsnee fietsenwinkels maar zeker voor de 2ehands of gebruikte fietsenwinkels. Wat komt in 2020 aanbod? Denk aan E-bike’s, fiets van de zaak, leasefiets, speed pedelecs, Swapfiets, omafietsen, transportfietsen, stadsfietsen, smartlocks maar ook aan fietssnelwegen, mega fietsenstallingen meer mensen het OV in.

E-bike’s en de Fiets van de Zaak

Vanaf 1 januari is er de Fiets van de Zaak regeling. In het kort komt het er op neer dat een werknemer van  zijn werkgever een leasefiets krijgt. De werknemer moet dan 7% van de nieuwwaarde van de fietsen bij zijn inkomen optellen en daarover belasting betalen.  Voor een E-bike van € 2.000,- is die 7% € 140,- per jaar. In het hoogste belastingtarief moet je dan ca. € 70,- per jaar meer belasting betalen. Dat is nog geen € 6,- per maand! Veel werknemers zien dat wel zitten. Maar wie betaalt die fiets van € 2.000,-? Juist de werkgever. En die vindt dat best ok. Net als bij de lease-auto least hij die fiets voor 3 jaar voor ca. € 60,- à € 70,- per maand. Zodra zijn werknemer begint te fietsen vervalt de reiskostenvergoeding van vaak een vergelijkbaar bedrag. Werknemer blij, werkgever blij. Ik verwacht dat dit DE trend voor 2020 wordt.

E-bike platforms

Volkswagenimporteur en tevens Gazelle-eigenaar Pon Holdings heeft met de site lease-a-bike.nl een schitterend platform waarmee zowel werknemer als werkgever in een paar klikken over de leasefiets beschikken. Fietsenwinkel.nl (IBG) is een samenwerking aangegaan met LeasePlan Nederland voor de verkoop komend jaar van E-bike’s. In die zelfde categorie valt de samenwerking van de Louwman Group (Toyota) met Fietsvoordeelshop.nl. Zij gaan ‘intensief samenwerken om de vraag naar brede multimodale mobiliteit, waar (elektrische) fietsen een belangrijk onderdeel van zijn, in te vullen.’

Heb je een fietsenwinkel en verkoop je E-bike’s zorg dan dat je bij deze platformen aangesloten bent.

Verkoop van 1,2 miljoen E-bike’s

Even over aantallen. In 2018 werden er 1 miljoen nieuwe fietsen verkocht in Nederland waarvan 400.000 E-bike’s. De RAI, Bovag en alle grote merken verwachten een verdrievoudiging van de verkoop van E-bike’s in 2020. Dat is 1,2 miljoen E-bike’s. Worden er dan nog wel gewone fietsen verkocht?

 

 

 

 

 

Weg met die Gazelle Orange

Dat brengt ons meteen bij de luxe stadsfietsen zonder elektrische ondersteuning. De Gazelle Orange, de Batavus Mambo etc. met Shimano Nexus 7/8 versnellingsnaaf. Waarom zou de klant die nog voor rond de € 1.000,- kopen als je ook elektrisch kan rijden? Ik denk dat dit segment er straks in één klap uit ligt. Niet alleen nieuw maar zeker ook gebruikt. Immers al die werknemers die een E-bike aanschaffen ruilen hun Nexus 7/8 in. Die zijn gebruikt straks goedkoper dan een omafiets. Dit is een negatieve trend voor 2ehands fietsenwinkels.

De omafiets of een Cortina?

De omafiets is ook in 2020 een blijvertje met als exponent de Cortina U4. Het al jarendurende succes van die laatste heeft het merk te danken aan het bakkersrekje. Waar fietswinkels en fabrikanten het rekje voorop als een accessoire verkochten was deze standaard bij Cortina. De Cortina is kwalitatief een middelmatige (oma-achtige)fiets die het qua looks gewoon geweldig blijft doen bij de de schoolgaande jeugd. In het kielzog van dit succes kwamen ook de transportfietsen en dubbelstangers weer terug in het straatbeeld. Nu wordt elke omafiets met een rekje voorop al een transportfiets genoemd. Met een kratje bier voorop zeer trendy in de studentensteden. Ik verwacht dan ook dat de omafiets/transportfiets in 2020 vooral het 2ehands marktaandeel zal blijven veroveren op de standaard terugtrapper. De Gazelle PuurNL en Sparta Pickup achtigen met de Nexus 3 versnellingsnaaf met terugtraprem zal ook een trend voor 2ehands fietsenwinkels blijven. In onze productie leggen wij hier de focus op.

Het einde van Swapfiets?

Via één van onze afnemers hebben wij de eerste Swapfietsen ooit geleverd. Dat had elke fietshandelaar met visie kunnen zijn maar is anders gelopen. Swapfiets is nu gewoon van Pon. Ja die van Gazelle en Volkswagen en Lease-a-bike.nl. In het FD van 29 november geeft CEO Janus Smalbraak van Pon Holdings aan dat de groei naar nu 175.000 abonnees niet het eindpunt is. Groei wordt niet zo zeer in aantallen verwacht maar in omzet. Swapfiets gaat massaal inzetten op E-bike en E-stepjes. Let wel. Swapfiets is zo groot geworden omdat ze destijds 1 uniek punt hadden. De tweede sleutel van je fietsslot. Daarmee konden ze op elk moment je kapotte fiets vervangen. Wij hebben ze met onze capaciteit van 25.000 reparaties per jaar nog aangeboden die kapotte fietsen te repareren maar dat is nogal bot afgewezen. Dat sublieme, echt unieke punt kunnen ze nu niet meer waarmaken. Sowieso is er de afgelopen jaren geen enkel nieuw innovatief idee uit hun koker tevoorschijn gekomen. Juist het tegenovergestelde. Met de opening van zovele winkels en opleiden van massa’s fietsenmakers worden ze meer en meer een gewone fietsverhuurder. De groei zal doorzetten maar een partij die net even innovatiever is en ook over zoveel kapitaal als Pon beschikt kan Swapfiets in een halfjaar helemaal kapot maken.

Bakfietsen, Urban Arrow, Babboe

De driewielige bakfiets is uit. De tweewielige E-bike bakfiets is in. Urban Arrows, E-bike bakfietsen van € 5.000,-, zijn niet aan te slepen. Heel slim zijn ze ook geschikt voor pakketvervoerders als Albert Heijn, PostNL, DHL en UPS. De meer budget variant E-bike bakfiets van Babboe slaat eveneens goed aan met in het kielzog allerlei bakfietsen gemaakt in China maar voorzien van Nederlandse merknamen.

Urban Arrow is inmiddels overgenomen door uiteraard Pon en Babboe door de Accel-groep van Batavus/Sparta. Groei voor E-bike bakfietsen is het vooruitzicht. Een trend voor 2ehands fietsenwinkels is misschien het ombouwen van bakfietsen naar elektrische.

De forens het OV in, mega fietsenstallingen, speed pedelecs

Het autoverkeer slibt dicht. Files duren tot na 10 uur ’s ochtends en beginnen alweer om 3 uur ’s middags. Meer mensen het OV in! Al jaren is het enige verschil tussen veevervoer en OV-vervoer dat wij er voor betalen en vrijwillig instappen. Maar ook hier een gedragsverandering! Mensen accepteren het dat ze moeten staan. Dat was altijd al in de tram en stadsbus maar in de trein vinden we het ook het nieuwe normaal. Wat wel verandert is de ‘last mile’. Na de treinrit niet meer wachten op een bus die nooit op tijd rijdt maar zolang het droog is met de fiets het laatste stuk naar werk, school of huis afleggen. Wat enorm helpt zijn de gratis mega fietsenstallingen bij steeds meer stations en OV-knooppunten. Je hebt daar een fiets staan en als het droog is pak je die. De diehards zelfs bij weer en wind. In fietstermen de ‘Stationsfiets’. Vroeger een gammel wrak wat je ergens buiten het station kon neergooien maar tegenwoordig door handhaving en goede stallingen steeds meer een betrouwbare fiets. Liefst wel zonder kabels want als die verstrikt raken in het stuur van de buurman heb je opeens geen werkende remmen meer. Met de groei van het OV en die mega fietsenstallingen verwacht ik dat er meer vraag zal komen naar het lage maar kwalitatief betere segment stationsfietsen. Een positieve trend voor 2ehands fietsenwinkels.

De fietssnelwegen en de Speed Pedelec

Een verkeerskundige zei mij 4 jaar geleden: ‘Waarom zouden mensen een Speed Pedelec kopen? Je koopt dan toch gewoon een scooter?’ Tijden veranderen. Mensen geven gerust € 5.000,- uit om met een bloedsnelheid in een half uur van Haarlem naar Centrum Amsterdam te fietsen. Of wat dacht je van Schiphol? Van de duizenden mensen die dagelijks op de luchthaven werken komt een aardig deel al op de Speed Pedelec. Lange doorgaande autovrije routes zijn daarin belangrijk. Ruim 5 jaar geleden met veel bombarie zijn de eerste fietssnelwegen aangelegd.  De ANWB en Fietsersbond zitten er flink achteraan en steeds meer en meer fietspaden worden breder, minder stoplichten, minder kruisingen en betere verlichting. Die fietssnelwegen roepen gewoon om Speed Pedelecs! En elke fietshandelaar weet dat op een fiets van € 5.000,- veel meer marge zit dan een fiets van € 500,-. Dus specialisatie!

Specialisatie of van alles wat verkopen?

VanMoof heeft 2 modellen fietsen. Veloretti een paar. Er zijn specialisten met fixies/singlespeeds of juist met de duurste elektrische MTB’s. Waar een niche is is een markt. Durf die keuze te maken. Je hoeft niet helemaal te specialiseren maar zeg bijvoorbeeld dat je specialist Sparta Pickup bent. Je hebt er altijd 10 in je winkel staan, weet precies waar elke piepje en kraakje van de Sparta Pickup zit maar verkoop daarnaast gerust ook andere fietsen of merken.

Waarom is dit belangrijk? Stel voor jij hebt een klant. Die klant zegt tegen een kennis dat jij fietsen verkoopt. Die kennis vraagt: ‘Oh ja? Wat voor fietsen verkoopt hij?’ Je klant antwoord met: ‘Nou ja. gewoon fietsen.’ Of hij antwoord: ‘Sparta Pickups! Dames- en herenmodellen. Zowel nieuw als gebruikt! Hij is een echte specialist en een vakman joh!’ Ook al zoekt die kennis geen Sparta Pickup; hij zal iedereen vertellen dat jij DE specialist bent. Melk dat uit op Marktplaats.nl e.d. Er zijn klanten die meer dan 100 km reizen om een fiets bij een specialist te kopen. Dat zijn extra inkomsten. Voor je klanten in de wijk blijf je daarnaast natuurlijk de buurtfietsenmaker.

Deelfietsplatforms, smartlocks en stepjes

Het is maar net wie je spreekt bij een gemeente. Voor de afdeling Onderzoek en Statistiek is de Swapfiets een deelfiets en voor de beleidsmakers een leasefiets. Feit is dat de meeste gemeenten de deelfietsen liever kwijt dan rijk zijn. De meeste deelfietsen waren regelrechte troep maar wat wel heel interessant is zijn de smartlocks en de techniek achter de platforms. Met je mobiel je slot openen en voor veel fietsverhuurders een uitkomst om te zien waar vergeten huurfietsen geparkeerd staan. Ook de BigData die hier uitkomt is zowel interessant voor fietsverhuurders als gemeenten en wat denk je van musea en horeca? Fietst elke toerist langs je museum of lunchroom of komen ze ook binnen?

De deelfietsen komen nu massaal terug met de elektrische step. In Nederland nog niet toegestaan maar zelfs Swapfiets heeft het plan om ze in het buitenland uit te rollen. Als ze in Nederland toegestaan worden zal de concurrentie moordend zijn en komt de verkoop van de gewone fiets verder onder druk te staan.

Vorige maand is Uber begonnen met de uitrol van de UberBike (Jump) in Rotterdam. Een immens ding maar wel de volgende stap in het deelfietsgebeuren. Geen 30,- dollarfiets als de O-Bike maar een robuust en best prijzig model. Welke fietsenmaker gaat ze onderhouden?

Big data, voorspellende analyses en Internet of Things

Swapfiets en Fietswinkel.nl e.d. drijven op big data. Vroegere verkopen combineren met recente verkopen of zoekopdrachten en het dagelijks weer geven voorspellende analyses. Met wat boerennuchterheid kan je dat als fietsenmaker ook zelf inschatten. Kijk simpelweg naar je omzetcijfers en analyseer het afgelopen jaar. Vanaf wanneer had je teveel fietsen in je winkel staan of erger in welke periode moest je nee verkopen?

bij Internet of Things communiceren slimme apparaten met elkaar. Bekend is de CV met je mobiel instellen of de slimme deurbel. In de publicatie ‘de toekomst van retail’ schrijft Richard van Hooijdonk: ‘Zo kunnen strategisch geplaatste sensoren bijvoorbeeld informatie over klanten verzamelen. Daarmee kunnen ze de klant bij het verkooppunt gepersonaliseerde berichten
sturen. Een klant heeft bijvoorbeeld een mooie jurk gezien op de website van een retailer. Een week later komt ze in de buurt van de fysieke winkel, waar de jurk – dankzij de voorspellende analyses van de winkel – in de juiste maat voor haar klaarligt. Zodra ze de winkel passeert, kan het bedrijf een pushmelding sturen die de klant laat weten dat de jurk beschikbaar is en dat ze hem kan komen passen. En ook krijgt ze nog eens een extra 15 procent korting als ze het kledingstuk direct koopt. Wie zou een dergelijk aanbod kunnen weerstaan?

Oh ja. In 2020 is er iets als een WK-voetbal, Olympische Spelen en natuurlijk de Tour, Vuelta en Giro. Oranje acties genoeg te verzinnen.

Samengevat. Ik verwacht deze trends voor 2ehands fietsenwinkels voor 2020:

  • Verkoop van E-bike’s begint veel eerder dan normaal dit jaar en blijft storm lopen tot juli om in september/oktober weer te pieken omdat iedereen die nog geen fiets van de zaak heeft er toch maar eentje aanschaft.
  • Hetzelfde voor de E-bike bakfietsen. Die kan ook als leasefiets van de werkgever. Eventueel met een eigen bijdrage. De gebruikte bakfiets wordt meestal direct door de eigenaar doorverkocht via Marktplaats. Dus ja er is ook voor 2ehands bakfietsen een markt maar zie als handelaar maar eens aan gebruikte exemplaren te komen!
  • Vanaf april tot oktober zoals gewoonlijk de verkoop van oma’s, transportfietsen en dubbelstangers.
  • Augustus/September begint het nieuwe studentenseizoen. Omafietsen zijn niet aan te slepen. Bereid je voor de zomer al voor met inkoop.
  • Maak je niet druk over Swapfiets. Omafietsen zijn voor hun geen winstmodel. De concurrentie van E-bikes zal een veel grotere impact hebben.
  • De grote vraag is wat gaat de markt doen met de duizenden ingeruilde luxe stadsfietsen als de Gazelle Orange en Batavus Mambo? Gaan mensen die gebruiken als stationsfiets of gaan ze massaal naar de middelbare schooljeugd? Immers, in tegenstelling tot een blitse Cortina U4 is zo’n ‘senioren’ stadsfiets een stuk minder diefstalgevoelig. De meeste ouders vinden dat een prettige gedachte.

Natuurlijk kan ik het met mijn verwachtingen helemaal fout hebben maar sowieso een succesvol 2020 gewenst!