Vrouwen zijn verkoopkanonnen!

Ik kreeg van de week een mailtje van een jonge vrouw die er over dacht om een gebruikte fietsenwinkel te beginnen. Ik kan dat alleen maar toejuichen. Niet dat we er dan een klant bij hebben maar vrouwen in een ‘mannenbranche’ zijn gewoon verkoopkanonnen.

Begin jaren ’90 werkte ik bij een aannemer. Een bikkelharde zakenman die overal minstens 40% korting wilde en het ook meestal kreeg. Voor de aanschaf van een administratiepakket, toen nog 10.000,- gulden, werd een jong blond en heel vrolijke verkoopster naar ons gestuurd. Mijn baas schafte het pakket voor die 10.000,- met nog eens 5.000,- extra voor trainingen aan zonder wat voor korting maar ook.

Binnen ons bedrijf heeft Anneke Tielen ruim een half jaar grote partijen fietsen verkocht aan doorgewinterde fietshandelaren en hoewel ze totaal niks wist van fietsen waren haar omzetten vergelijkbaar met de andere verkopers.

Bijna al mijn vrouwelijke familieleden en kennissen vinden het prettiger als ze in een garage, bij de vuilstort, bij de Mediamarkt, bij een autodealer en ja ook bij een fietsenwinkel te woord worden gestaan door een vrouw. Wij mannen maken blijkbaar toch de verkeerde grapjes of we kijken meewarig als een vrouw over een piepje of rateltje begint. Vraag een fietsenmaker wat belangrijk is aan een gebruikte fiets en die roept rechte wielen, nieuwe ketting en geen speling op de trapas. Vraag het aan een vrouw en zij zegt dat de handvatten en zadel schoon moeten zijn en dat het stuur niet te laag moet staan want dan zakt de blik van de verkoper naar haar borsten.

Dat wil niet zeggen dat vrouwen alles klakkeloos aannemen van een vrouwelijke verkoopster. Er moet een klik zijn. Kijk naar de politiek. Stel je eens voor dat er in plaats al honderden jaren hoofdzakelijk mannen in onze regering zitten we altijd een vrouwelijke minister president en ministers hebben. Stel voor dat dan Geert Wilders de enige man zou zijn die kans maakt om minister president te worden. Dan zouden alle mannen, al zijn we het totaal niet met hem eens, massaal op hem stemmen. Vrouwen hebben dat dus niet. Sigrid Kaag van D66 heeft die kans. Ze zou, als alle vrouwen op haar zouden stemmen, Mark Rutte en al die andere mannetjes als Wopke, Geert en Jesse compleet wegvagen. Mijn vriendin vindt Sigrid een tut-hola en kijkt niet naar het grote geheel. Die klik is er dus niet.

Terugkomend op de vrouw die misschien een fietsenwinkel begint. Doen!!! Je hoeft geen fietsenmaker te zijn. Die kan je inhuren maar zorg dat je dat ‘rateltje’ kan vertalen naar het technische probleem wat de fietsenmaker kan oplossen. Succes!